Sykle ned Besseggen

Siden vi er små er sykling gøy. Det er artig med vind i håret. Folk liker fart og folk liker suget i magen man får av å utfordre seg selv, ved å ta seg selv utenfor komfortsonen. Terrengsykling er virkelig sporten hvor du ikke lenger er i komfortsonen. Du kan virkelig utfordre deg selv. Terrengsykling er en ekstremsport og det gjøres mange ekstreme ting. Som terrengsyklist er det flere steg man tar før man er komfortabel med de mest ekstreme tingene.

Man starter med å beherske de vanlige sykkelferdighetene. Deretter lærer seg kontroll og balanse ved å sykle ned bakken. Det kan være smart å starte med vanlige asfalterte bakker deretter prøve på lengre og brattere bakker. I Norge er vi heldige med bakker. Slalåmbakker er veldig fine bakker å trene utforsykling i. De er opparbeidet, velpleid og det er folk rundt. Ta med hjelm. Det er viktig med god beskyttelse og god bevegelighet.

Utforkjøring krever kontroll på sykkelen i lufta. Hopptrening er derfor viktig. Bygg først et hopp på rett flate, deretter kan man bygge litt større med bakke som landingsområde.

Besseggen er en av Norges mest besøkte fjell og ca. 30.000 personer krysser fjellet i lett gange hvert år. Man tar vanligvis båten til Memurubu deretter går man tilbake til Gjendesheim. Besseggen er kjent for bratte bakken og en veldig tynn egg i Jotunheimen. Utforsykkelist Mads Haugen syklet hele Besseggen i fjor, 2016, som kanskje første person. Syklingen var arrangert av RedBull og det ligger noen “fete bilder og videoklipp ute på Internett” (https://www.redbull.com/no-no/makken-the-tourist). Mads startet ved Gjendesheim og gikk opp. Deretter syklet han mot Memurubu. Som vi alle vet som har vært på Besseggen er jo toppen ganske behagelig å sykle og gå. Den er vid og det er ikke store problemer. Selve eggen har noen store steiner, men å sykle ned eggen er helt ekstremt. Det morsomme Mads sier var at gåinga var verst. Dette inspirerer jo til sykling.

Nå er Besseggen et ekstremt fjell å sykle, men det er jo gøy å prøve nye ting. Man bør være forberedt på å bære litt. Det er nok ikke alle som synes det er like gøy å sykle ned noen av de bratteste områdene på Besseggen. Det skal nevnes at Mads selv ikke anbefaler andre å sykle Besseggen. Det er mange fine områder i Jotunheimen, Hardangervidda og Rondane man fint kan sykle lettere enn Besseggen. Man kan ikke si at Besseggen er et praktisk område å sykle. Gjendesheim er et fint område å sykle ved, men da sykler man egentlig på asfalt.

En av de aller viktigste tingene man må huske på når man gir seg i kast med sykling i naturen er å sjekke om det er noen spesielle regler for området man vil sykle i. Er det en nasjonalpark og har nasjonalparken spesielle regler som hindrer ferdsel utenfor visse områder? Sykling i naturen kan ødelegge sensitiv natur. Det er derfor viktig at man ikke skader naturen men prøver å sykle på stier naturen allerede har laget for oss.