Sykle i norsk natur er vakkert og en fantastisk opplevelse. En av de aller fineste sykkelturene er Rallarvegen. Rallarvegen har blitt kåret til Norges peneste vei å sykle flere ganger. Liker man å sykle i naturen må man sykle Rallarvegen. Rallarvegen starter på fjellet ved Finse, mer bestemt Haugastøl og slutter i Flåm. Man starter altså å sykle på fjellet og havner opp på kanten av en fjord. Maksimum sykkelhøyde er 1340 over havet og slutten er på 0 over havet. En skikkelig artig tur med andre ord. Det er ikke en veldig slitsom tur og passer veldig godt for alle, av alle aldre. Slutten er kanskje den beste, med masse nedoverbakker hvor man kan få skikkelig fart.

Rallarvegen er en vei som ble bygd for å assistere i bygningen av Bergensbanen. Bergensbanen er navnet på jernbanen mellom Bergen og den tids Oslo, Christiania. Rallarvegen er i så måte en anleggsvei som ble bygd på begynnelsen av 1900 tallet for å assistere arbeidere på jernbanen. Dette prosjektet med å bygge en jernbane høyt til fjells var på den tiden en av de største prosjektene i Europa. Når man sykler Rallarvegen skjønner man godt at dette var en skikkelig krevende jobb og at man måtte bygge gode veier fra dalene rundt opp på fjellet. Rallarvegen følger derfor jernbanen mange steder.

Selve dekket på vegen er godt. Det er hard dekke men noen steder er det litt stenete og kan være litt utfordrende for barn og holde styre rett. Det kan fort vrenge seg litt i nedoverbakke med veldig ujevnt underlag. Da er det bare å bremse og kjøre saktere. Alternativt gi gass og holde seg fast. Navnet Rallar kommer fra begrepet man kalte anleggsarbeidere på jernbanen. Så navnet Rallarvegen er passende døpt etter arbeiderne på veien. Veien er en hest og kjerre vei. Forsyninger, materiell og mat ble fraktet med hest og vogn opp denne veien. Totalt jobbet 2400 rallarer på fjellet for å bygge jernbanen til Bergen. En tøff og imponerende jobb. Banen ble ferdig i 1909 og feiret 100 års bursdag i 2009 med prakt og pram.

Selve ruta man sykler hvis man skal sykle hele Rallarvegen starter på Haugastøl 1000 meter over havet og går til Finse 1222 meter over havet. Den strekningen er på 28 km. Så et godt stykke med stigning. Deretter går turen fra Finse til Hallingskeid 1110 meter over havet. Denne strekningen er på 21 km. Deretter starter turen nedover og her går det fort. Hallingskeid til Vatnahalsen 812 meter over havet er på 15 km. Deretter er det Vatnahalsen til Myrdal 870 meter over havet. Denne strekningen er roligere og en liten avstikker for de som skulle ønske det. Fra Vatnahalsen til Flåm 2 meter over havet er det kun 17 km. Så man sykler fra ca 800 meter over havet til 0 meter over havet på 17 km. Her går det skikkelig fort og man får en helt perfekt avslutning på en fantastisk tur. Det er bare å håpe på godt vær!