Terrengsykling er en flott mulighet å oppleve naturen. Naturen er et flott sted å slappe av, få frisk luft, men også teste seg selv. Menneske kan i liten grad slå naturen, men vi kan lære oss å overleve i naturen. Vi kan også lære oss å bruke den på en slik måte at naturen blir et sted for trening og mestring. Terrengsykling handler nettopp om dette, mestring. Sykling i terrenget har forskjellige grader. En måte å sykle på er utfor. Her snakker vi raskest mulig fremover, nedover eller oppover. Terrengsykling er en annen tilnærming til sykling i naturen, hvor fokus går på bevegelser i naturen på sykkel. Balanse og kontroll er veldig viktig.

Når man sykler i naturen, enten i terreng eller utfor er beskyttelse veldig viktig. Menneskekroppen tåler ikke mye i møte med naturen. Det går fort. Man er omringet av trær, fjell og annet vegetasjon når man er i skogen, til fjells, eller utenfor vanlig bebygd område.

Typisk beskyttelsesutstyr er hjelm, briller, hansker, solide shorts, tights, knebeskyttere, ansikts-bøyle, albuebeskyttere, leggbeskyttere og rustning. Hjelm bruker man for å beskytte hode. Her er det viktig med en hjelm som dekker hele hode og en hjelm som også har en bøyle foran ansiktet. Dette for å beskytte munn og ansikt hvis man faller eller hvis man får en gren i ansiktet. Briller er også et viktig hjelpemiddel for å unngå uønskede ting i øynene. Øynene er veldig viktig for mennesker funksjonsevne og ikke noe å tulle med.

Hansker er veldig kjekt. Man får ofte slag på hender av grener og busk, så hansker beskyter mot dette. Det kan ofte bli kaldt å sykle i vind og spesielt når det begynner å regne. Hansker løser dette problemet og hansker har ofte ekstra beskyttelse på knokene slik at går man over styret eller trenger å ta seg i mot er hanskene bygd for dette.

Mange like å sykle i tights og shorts. Tights fordi det er varmt på leggene og holder godt rundt lårmusklene. Shorts fordi det gir en litt friere følelse, ser kult ut og hjelper til å dekke over ekstra beskyttelse. Noen kjører med susp for å beskytte kjønnsorganet. Det kan fort smelle med ramme mot kjønn.

Ben og armer treffer det meste ved fall eller nær kjøring med trær og kvister. Her kan man fort få seg en skikkelig trøkk. En knekt arm eller leggben er veldig vondt og gjør det veldig vanskelig å komme seg tilbake til start. Man kan lett beskytte seg mot skader som knekte ben og legger ved å kjøpe leggbeskyttelse eller annen arm og ben beskyttelse. Kne og albuebeskyttelse er genialt, da man faller av sykkelen når og da. Med kne og armbeskyttelse kan man ta seg i mot med disse kroppsdelen uten å være redd for å skade seg selv. Noen ganger må man falle og da er det greit å ha innøvd fallteknikker slik at man stopper raskt og smertefritt.

Rustning er beskyttelse av rygg og bryst. Overkroppen er vital og må beskyttes. Man kan lett får store skader på rygg og bryst ved fall mot harde ting. Beskytt dere mens dere nyter naturen!