Røros ligger 3-4 timer med bil nord for Oslo i Sør-Trøndelag. Det er en UNESCO beskyttet by som ligger på verdens kulturarvsliste. Røros har også to nasjonalparker i seg: Femunden og Forhollhogna. Byen og kommunen er også en sørsamisk kommune. Med andre ord er Røros et sted med masse av kultur, historie og natur. Røros har mange markeder og sommer og vinter. Byen har også mye å by på av lokal mat hvor noen av spesialitetene er reinsdyrkjøtt, oster, melk, smør og rømme.

Det er fint å sykle rund i kommunen. Man kan ta tog fra Oslo til Røros, hvor man gjør et togbytte på Hamar. En av de flotte sykkelturene er opp til Olavsgruva. Her kan man se utover Røros og dalen samtidig som man får sett på norsk natur og vakre fjell. Man må unne seg et besøk inne i gruva og se hva Røros var og hvordan den vokste frem som bergstad i Norge.

Når man er i Røros by må man besøke Røros kirke. Kirken er en vakker samling av lokale malerier og mange hundre år med historie fra lokalområdet. Med guide får man ekstra innsikt inn i betydningen av kirken i lokalsamfunnet og dets samspill med gruven. Slaghaugene ligger i byen. Disse er fredet, så man kan ikke ta med seg slag hjem.

Femunden er en av de store skattene i Norge. Innsjøen er den tredje største innsjøen i Norge og Norges største innsjø som ikke er regulert. Femunden er den største innsjøen i Skandinavia som ligger så høyt over havet som den ligger – 600 meter over havet. Sjøen har en maks dybde på 150 meter på sitt dypeste. Det er med andre ord en dyp innsjø for å være en fjellnær innsjø. Femunden har også innløp og utløp på begge sider av seg. Det er ikke så vanlig for innsjøer, og gjør Femunden ekstra spesiell.

Ønsker man seg på en skikkelig villmarkstur på sykkel bør man først kjøpe seg et kart over Femunden. Deretter sjekke hvordan stiene går godt inn i Femunden. Det går også båt på Femunden om sommeren, Fæmund II. Båten har fraktet og frakter fortsatt, post, turister, tømmer, trekull og kull. Det spennende med Femunden at det faktisk er i dag et veiløst samfunn i Femunden som fortsatt får varer og post med Fæmund II. Man kan ta med seg sykkelen på båten og se litt på hvordan dette samfunnet er organisert. Det er spennende å se hvordan folk lever, også i Norge, selv om mange føler at alle lever likt. Her kommer sykkelen godt med som transportmiddel og som opplevelsesverktøy.

Det anbefales på det sterkeste å ta med seg fiskestanga til Femunden. Det er ikke noe problem å ta stanga på sykkelen. Femunden er et godt fiskested med ørret, gjedde og sik som de vanlige fiskeartene. Den største ørreten som er fanget i Femunden er på neste 9 kg. Den hadde det vært vanskelig å sykle med seg tilbake til bilen. Femunden er et flott sted å sykle og overnatte!